SAP CIM, factuurverwerking van de toekomst?

Tjalling Jan Gerkema - Senior SAP Invoice Management & Workflow Consultant

In een wereld waar bedrijven steeds meer digitaal werken, is efficiëntie in het beheer van financiële processen cruciaal. Een van de meest tijdrovende en foutgevoelige processen is het verwerken van inkoopfacturen. Traditionele methoden, waarbij papieren facturen handmatig worden ingevoerd, goedgekeurd en verwerkt, lopen vaak vast in een zee van papierwerk en menselijke fouten.

Hier komt SAP Central Invoice Management (CIM) in beeld, een SAP oplossing die factuurverwerking transformeert met behulp van Cloud technologie, kunstmatige intelligentie (AI), en het SAP Business Technology Platform (BTP).

Wat is SAP Ariba Central Invoice Management?

SAP Central Invoice Management is een standaard SAP oplossing ontworpen om het facturatieproces te centraliseren en te optimaliseren. Het stelt bedrijven in staat om facturen vanuit verschillende bronnen en in verschillende formaten samen te brengen in één uniforme omgeving. Hierdoor wordt het beheer van facturen, goedkeuringen en betalingen vereenvoudigd.

Ondanks dat er Ariba in de product titel staat is dit product ook los van SAP Ariba te gebruiken.

Het SAP CIM proces in het geval van integratie met de SAP S/4HANA Cloud, public edition
Source: SAP op Youtube.com

Belangrijkste functionaliteiten van SAP CIM

De Central Invoice Management-oplossing helpt de complexiteit van het factuur-tot-betalingsproces te verminderen en zorgt ervoor dat de goedkeuring tot betaling met zo min mogelijk menselijke tussenkomst kan plaatsvinden.

Zie hieronder een overzichtsfilm van de functionaliteit.

undefinedGebruik
Geïntegreerde OCR-mogelijkhedenFacturen vastleggen via geïntegreerde OCR met behulp van de Document Information Extraction-service, vereenvoudigde ervaring met drag-and-drop voor het uploaden van factuurafbeeldingen en geautomatiseerde PDF e-mailservices
Importeren van stamdata en inkoopfacturenU kunt stamdata , zoals bedrijfsnummers, leveranciers data en documentsoorten laden uit het back-end systeem. Ook kan geselecteerd worden welke facturen geïmporteerd moeten worden en de import van facturen uit het back-end systeem kunnen inplannen worden.
Geïmporteerde facturen beherenU kunt in één overzicht de status van facturen uit meerdere back-end systemen in de gaten houden in één centrale Fiori app inclusief de details en de status.
Integratie met factuur verwerkings oplossingenSAP Ariba Central Invoice Management ondersteunt de integratie met factuur verwerkings oplossingen (bijv. SAP Ariba Buying and invoicing)
Intergratie met een ERP systeemUitbreidbaar platform geoptimaliseerd voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition (met andere geplande ERP-optimalisaties)
Centrale werkvoorraadEén view voor crediteurenteam, zichtbaarheid van alle facturen in alle kanalen en de organisatie en gestroomlijnde verwerking en goedkeuring, met prioritering op basis van status, bedrijfsnummer en workflow
Beheer data toegangs autorisatiesU kunt gebruikers rollen en autorisaties instellen om de toegang tot facturen in te perken

De rol van Cloud, SAP BTP en AI in SAP CIM

Door gebruik te maken de functionaliteiten van het SAP BTP, kan het proces makkelijk uitgebreid worden zonder het clean core principe aan te tasten. CIM maakt ook gebruik van standaard API’s op het platform om de factuur herkenning (OCR) uit te voeren en data te verrijken.

AI speelt ook een cruciale rol in SAP CIM. Door middel van machine learning-algoritmen kunnen facturen automatisch worden geclassificeerd, uitgelezen, geanalyseerd en gematcht met inkooporders. Dit vermindert de kans op menselijke fouten en versnelt het goedkeuringsproces aanzienlijk.

Integratie met SAP S/4HANA Public Cloud

Een van de belangrijkste voordelen van SAP CIM is het het Cloud based is en een naadloze integratie met SAP Public Cloud heeft. Hoewel beperkter, zijn er met SAP S/4HANA en SAP ECC mogelijkheden.

Daarnaast biedt de integratie met de SAP Public Cloud de mogelijkheid om SAP CIM te gebruiken als een cloud-gebaseerde dienst. De koppeling met de SAP Public Cloud maakt het ook mogelijk om gemakkelijk te schalen en aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften en de gehele SAP oplossing in de cloud te gebruiken.

Manage Supplier Incoices Centrally – Overzichts rapportage App om de factuur door het proces te kunnen volgen
Source: SAP

Volwassenheid van het product

Hoe staat het dan met de volwassenheid van dit product? In vergelijking tot andere factuurverwerking producten als bijv. SAP Invoice Management by OpenText zijn er nog wel een aantal stappen te maken. Wat op zich niet gek is omdat deze oplossing zich al jaren ontwikkeld en bewezen heeft en SAP CIM net komt kijken. Voorbeelden van ontbrekende functionaliteiten zijn bijvoorbeeld de beperkte set aan zakelijke regels die de consistentie en volledigheid van de (door OCR) aangeleverde gegevens controleert, beperkte XML verwerking, ontbreken van automatisch coderen en workflows om afwijkingen ten opzichte van de inkooporder gegevens af te vangen. Dit soort functionaliteiten zijn wel toe te voegen, echter moet dit allemaal wel klant specifiek gebouwd worden.

De roadmap van SAP Central Invoice Management staat dan ook nog vol van te ontwikkelen functionaliteiten.

SAP Ariba Central Invoice Management Roadmap
Source: SAP

Conclusie

SAP Central Invoice Management is een cloud gebaseerde standaard SAP tool voor organisaties die hun facturatieprocessen willen moderniseren en optimaliseren. Door gebruik te maken van cloud computing, AI en het SAP BTP-platform, biedt SAP CIM een schaalbare oplossing die kan integreren met primair SAP S/4HANA Public Cloud. Kanttekening is wel dat SAP CIM nog een aantal stappen te maken heeft in volwassenheid en zich nog zal moeten bewijzen in vergelijking met reeds lang bestaande andere factuurverwerking oplossingen zoals SAP Invoice Management by OpenText.

Meer informatie

Neem voor verdere vragen of informatie over dit onderwerp, of voor andere vragen op het gebied van SAP Workflow, SAP Master Data Governance, Fiori of SAP Invoice Management (SIM) contact op met Martijn Wever.

Gerelaterde posts